Zapotrzebowanie na witaminy różni się w zależności od jej rodzaju. Zwykle te rozpuszczalne w tłuszczach, posiadają mniejszy czynnik wchłaniania, dlatego też należy dostarczać ich więcej. Witamina D3 i jej zapotrzebowanie jest zaspokajane takimi produktami jak masło, jaja, wątroba, ryby i mleko. Brak jej wystarczającej ilości jest spowodowany różnymi czynnikami. Do najczęstszych zalicza się stosowanie leków przeciwpadaczkowych, upośledzoną syntezę aktywnych metabolitów w wątrobie i nerkach, niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Objaw niedoboru może wystąpić u osób spożywających małe ilości prekursorów tej witaminy, co prowadzi do zespołu złego wchłaniania. U dzieci prowadzi do krzywicy, u dorosłych do osteomalacji. Zmniejszone uwapnienie kości, nadmierne odkładanie tkanki prowadzi do obciążeń stawów i osłabienia mięśni. U dzieci przyczyną może być niskie spożycie fosforu lub wapnia, nieprawidłowy ich stosunek w diecie. Od lat warto zadbać o witaminy, ponieważ ma to wpływ na rozwój dzieci oraz ich stan fizyczny.
Comments are closed.
Powiązane tematy z artykułem: Witamina D3
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: monitor cen[…]
chyba przejdę się do trzeciego lekarza i zobaczymy co powie na ten temat
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu ból głowy[…]
ona zawiera maslan sodu